De Tuin der Lusten 2017


De Tuin der Lusten 2017 vond plaats op 28, 29 en 30 september op Buitenplaats Spijkerbosch in Olst.

Culinair en cultureel zesgangenmenu 

Eerste gang: culturele amuse 
Wandeling door de historische aangelegde parken en tuinen van Spijkerbosch met  het gerestaureerde hoofdhuis en het koetshuis, waartegen moerbei, peren en vijgen groeien. In de tuinen ontmoette je het kunstenaarsduo Pijnacker & Mellink dat één uit duizend vragen aan je stelde. Van deze ontmoeting tussen jou en de vraag schreven Pijnacker & Mellink korte impressies die terug te vinden waren tijdens het festival.

Tweede gang: culinair voorgerecht 
Een voorgerechtje uit de hand. Tijdens het festival serveerde Butifarra een Cocido Madrilleño, een stoofpot die als één-pansgerecht bereid wordt maar in meerdere gangen wordt opgediend. Het voorgerecht was een soep gemaakt van de bouillon waar het vlees en de groente in zijn gegaard.

Derde gang: cultureel bijgerecht 
Ici’bas – L’envers (Multidisciplinair Spektakel van circus en dans) [CH]
Een glimp van gekte op de hoek van de straat. Een cirkel van kunstgras waar een acrobaat en een danser de ruimte nemen. Ze nodigen voorbijgangers uit te blijven staan voor een hap frisse lucht. Een knusse, kleine plek die doet denken aan de rust van de natuur, waarin iemand in alle vrijheid de rest van de kudde uit het oog kan verliezen. Dan verandert deze fantasievolle weide in een slagveld en speelplaats tegelijk. Een dimensie tussen hond en wolf, tussen kindertijd en volwassenheid, tussen creatieve en destructieve impulsen, tussen dans en circus. Een verhaal om staand te drinken, liggend op het gras.

Vierde gang: culinair hoofdgerecht
Een hoofdgerecht aan lange tafels. Hier werden de groente en het vlees van de Cocido Madrilleño geserveerd.

Vijfde gang: culturele kers op de taart
Cie Vendaval – Soif [FR]
Het is nacht. Een alleenstaande vrouw gaat terug naar het verleden waarover ze niemand heeft verteld. `s Nachts heeft ze het recht niet om te leven, het recht niet om te doen alsof. `s Nachts is zij samen met de anderen, degenen die het niet hebben overleefd en het niet kunnen navertellen, om de wereld met woorden te redden. Maar vannacht is alles misschien anders.
Tekst en theater versmelten met dans: dat geeft het lichaam de kans het onmogelijke uit te spreken. Subtiel en met genade. Een delicate voorstelling vol literaire schoonheid. De teksten van Soif zijn geïnspireerd op getuigenissen van overlevenden van concentratiekampen. Cie Vendaval brengt dit thema met bescheidenheid, opent kleine stoffige laatjes en geeft je sleutels en antwoorden.

Zesde gang: Culinair natafelen 
Een warm nagerecht bij de bar. Omdat de avonden inmiddels koud zijn werd hier een hartverwarmend dessert geserveerd. Een kruidige perencrumble met noten, haver en veel specerijen.