Onze varkens


Sinds 2013 houden we varkens, tegenwoordig op de Grintweg in Wageningen. De varkens hebben veel buitenruimte en worden gevoerd met granen, eikels, het onverkoopbare groente en fruit uit de biologische winkel Kardoen uit Bennekom en bierbostel van Stadsbrouwerij Wageningen. Dit zijn de resten die overblijven na het brouwproces.
We hebben een aantal jaar Bonte Bentheimer gehad maar vanaf 2021 hebben we Mangalica biggen. Het vlees van deze varkens lijkt erg op dat van het Iberico varken.

Natuurlijk staan de eigen varkens ook bij ons op het menu. De koppen en de pootjes gaan in de soepen en stoofpotten. De procureur en ribstukken worden geroosterd als onderdeel van een feestmaal.
De hammen worden gezouten en gedroogd, het buikspek gerookt en van de voorpoten en kinnebakken maken we verse en gedroogde chorizo en butifarra. Ook de organen gaan niet verloren: van de lever, tong en nieren maken we Bull Catalan en van de koppen en bloed bloedworst.

Elk voorjaar kopen we 2 biggen en in november worden ze geslacht. Ze hebben dan elk een geslacht gewicht van 125 á 150 kilo.