Wie zijn we

Butifarra is een Wagenings cateringbedrijf dat wordt gerund door Leonard den Boer en Sam Verkade.

Leonard den Boer:

“Butifarra is een Catalaanse worst gemaakt van varkensvlees en specerijen met een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Een klinkende naam die staat voor de eerlijkheid van de boerse Mediterrane keuken.
Vanaf begin jaren tachtig ben ik veelvuldig door Spanje en Portugal getrokken.
Daar maakte ik kennis met de lokale boeren keuken. Gerechten met vaak niet meer als een paar ingrediënten, omdat er nu eenmaal niet meer voor handen is. Maar zeer uitgesproken van smaak.
Zo ontdekte ik de stoofpotten uit Castilië en de Noordkust van Spanje, met diverse bonen, chorizo en morcilla. Ik at er Cabrales, de lokale pittige blauwe kaas, na een dag op een lege maag afdalen uit de Picos de Europa. En viel ik als een blok voor de eenvoud van de rauwe tuinbonen met een stuk bloedworst als tapa in Bar La Peña in Granada.
Naast deze boerenkeuken heb je het eten uit de zee. Alles wordt gegeten, van vis tot zeespin. Of het nu gedroogd, gezouten, gefrituurd, a la plancha, gestoofd of in het zuur is, er is maar één regel, het moet van goede kwaliteit zijn.
Op een terras in Barceloneta at ik een Romesco de Peix, een stoofpotje met schelpen, vis, rode paprika en amandelen. Een zak met gefrituurde pijlinktvisjes en ansjovis uit de Freiduria (snackbar) op de Puerta de la Carne in Sevilla. De ober van het café aan de overkant van de straat serveerde daarbij het perfecte ijskoude biertje.
Met Butifarra wil ik u ook graag van deze eerlijke keuken laten genieten”.

Sam Verkade:

“Ik ben opgegroeid op Marken, een klein dorp omringd door water.
Wij aten (en eten!) uit de moestuin van mijn vader, en er was altijd veel aandacht voor de dagelijkse maaltijd. Al op jonge leeftijd was ik vertrouwd met het wisselende seizoensaanbod, en met de inspanning die nodig is voor het schoonmaken en bereiden van al die verschillende groenten. En daarnaast ook het bewaren, en het inmaken of invriezen van groente en fruit voor de winter.
Na mijn studie aan de Landbouwhogeschool heb ik jaren in de horeca gewerkt, onder andere als kok in een Mexicaans restaurant. Ondanks mijn overstap naar de kinderopvang bleef het koken trekken. Ik kwam Leonard, die ik uit mijn studietijd kende, na 20 jaar weer bij toeval tegen. Vanaf het begin in 2009 ben ik steeds intensiever bij Butifarra betrokken geraakt. Het buiten koken, het improviseren op steeds nieuwe locaties en het laten zien hoe wij de maaltijd klaarmaken voor de gasten spreekt me erg aan.
Halverwege 2013 ben ik vennoot van Butifarra geworden.”