Lam of big aan het spit

varken-aan-het-spit
Heerlijk! Een lam of varken aan het spit. Niet eerst gestoomd in de oven en later opgewarmd aan het spit, maar ter plekke urenlang gegaard boven de hete kolen. Van buiten knapperig en van binnen heerlijk zacht en sappig. Wij gebruiken alleen dieren die tijdens hun leven veel bewegingsvrijheid en buitenlucht hebben gekregen, kortom: een goed leven hebben gehad. Niet alleen is dit voor de dieren heel prettig, het zorgt ook voor vlees van hoge kwaliteit met veel smaak.

De varkens komen van boerderij Welgelegen in Achterberg (Rhenen), of we gebruiken één van onze eigen Binnenveldse Biggen die op de Hooilanden in Ede lopen.
De lammeren komen onder andere van Grebbenveld Schapen.

Lammeren hebben een gewicht tussen de 12 en de 22 kilogram en zijn, aangevuld met andere gerechten, geschikt voor groepen vanaf 30 personen.
Bij de biggen hanteren we een minimum gewicht van 35 kilogram per big, voldoende voor groepen vanaf 80 personen. Kleinere biggen bereiden we niet omdat de verhouding vlees/botten scheef is en omdat we vinden dat een big geleefd moet hebben.

Voor kleinere gezelschappen is het natuurlijk altijd mogelijk een deel van een lam of  big aan het spit te bereiden. Met name de schouders zijn heerlijk.

Vaak serveren we een lam of big aan het spit als deel van een Mediterraan buffet, dus aangevuld met diverse sauzen, bijgerechten, salades en brood.