Onze varkens

Butifarra: Binnenveldse BigSinds 2013 houden we varkens, eerst op Boerderij de Hooilanden te Bennekom, later op de Grintweg in Wageningen. De varkens, Bonte Bentheimers, hebben veel buitenruimte en worden gevoerd met granen, eikels en het onverkoopbare groente en fruit uit de biologische winkel Kardoen uit Bennekom. Dit jaar beginnen we ook met het voeren van de bierborstel, de moutresten die over zijn na het brouwproces van Stadsbrouwerij Wageningen.
De eerste 3 varkens zijn in november 2013 geslacht. Samen goed voor zo’n 300 kg vlees.
Het vlees was onder andere te koop op de streekmarkt “Varken op de Leer”op de Hooilanden.

Natuurlijk staan de eigen varkens ook bij ons op het menu. De koppen en de pootjes gaan in de soepen en stoofpotten. De procureur en ribstukken worden geroosterd, de hammen gezouten en gedroogd, buikspek gerookt, van de voorpoten en kinnebakken maakt Paul van Wild Vleesch de perfecte verse chorizo en van de koppen en bloed bloedworst.
En zo nu en dan gaat er een heel varken aan het spit. Deze komen over het algemeen van de Foxy Farm uit Altforst.

Elk voorjaar krijgen we 2 biggen en in november worden ze geslacht. Ze hebben dan elk een geslacht gewicht van 125 á 150 kilo.